Als je hart op hol slaat...

...staat hij in elk geval niet stil. Dat is waar, maar het voelt niet zo heel lekker. Een hartritmestoornis bij vrouwen is regelmatig te wijten aan de overgang en over dit onderwerp ging het tijdens het Menopauzecafé in Hendrik-Ido-Ambacht. Een bijeenkomst, waarbij onder het genot van een hapje en drankje geluisterd kan worden naar de ervaringen van vrouwen met overgangsklachten. Oftewel van de Hot-Flashers met als opper-Hot Flasher Nance van der Ruit.

Gisterenavond waren wij van A Healthy Body en van Gentleday aanwezig om eens kennis te maken met dit Menopauzecafé-concept. En, zoals al we al vaker aangegeven hebben, vinden wij het heel noodzakelijk om op de hoogte te zijn van de klachten die vrouwen kunnen hebben tijdens hun overgang. 

De avond begon met een lekker kopje thee, waarna Nance haar verhaal vertelde over haar hartritmestoornissen. Zij werd aangevuld door de kennis van Ria van der Mark van Care for Women. Van een stoornis wordt eigenlijk al gesproken als je je eigen hart voelt slaan, tezamen met een extra slag geeft dit extra onrust. Vooral tijdens een opvlieger zit je niet ook nog eens te wachten op een bonzend hart. Deze klachten ontstaan door wisselende hormoonspiegels tijdens de overgang, die ervoor zorgen dat ons zenuwstelsel en hormoonstelsel niet meer fijn op elkaar reageren. Zijn deze klachten écht gerelateerd aan de overgang, dan is dit vrij onschuldig, maar wel lastig te diagnosticeren. De symptomen van de overgang en hartklachten liggen namelijk vaak dicht bij elkaar:
  • Abnormale moeheid
  • Zweten
  • Kortademigheid
  • Misselijkheid
  • Slecht slapen

Natuurlijk zijn er diverse oorzaken die deze stoornissen kunnen verergeren, zoals roken, koffie, energie-drankjes, alcohol, stress etc. Een heel belangrijke extra trigger hierin is een te kort aan magnesium. Je lichaam neemt maar 20% tot 60% magnesium op uit je voeding. Je kan het dan ook het best opnemen via je huid (onder je voetzolen en je oksels werkt het het best...) met een olie of drinken in poedervorm. De poeder variant (Magnesium 400 Forte) van Lucovitaal, drink je makkelijk weg en zorgt o.a. voor de instandhouding van de botten, geestelijke veerkracht en een normale spierwerking (krampen). Wat erg leuk was, was dat alle dames een probeer zakje kregen om eens te proberen. Ik heb die van mij net opgedronken en het smaakte heerlijk naar citroen.

Ook was Yvonne van Pelt van "Van Pelt Massage" aanwezig. Zij zorgt in een heerlijke ambiance voor een welnessmassage, waarbij je op zo'n manier wordt gemasseerd dat je gevoelens en angsten weg genomen worden. Speciaal voor de dames in de overgang had zij een mooie aanbieding lopen tot het einde van dit jaar. Zou je het fijn vinden om eens een afspraak te maken hiervoor, dan kan je een mailtje sturen naar yvonmarianne1979@gmail.com.

Al met al een zeer informatieve en ontspannende avond, waarbij wij weer eens goed met onze neuzen op de feiten zijn gedrukt: neem je klachten serieus en laat je door je huisarts niet met een kluitje in het riet sturen. Onderneem actie bij je klachten, pas je leefstijl aan en accepteer je nieuwe jij!

Het onderwerp voor het volgende Menopauzecafé zal gaan over vaginale droogheid en vaginale atrofie. En laten wij van A Healthy Body en Gentleday daar nou juist hele fijne producten voor hebben! Dus wij zijn er dan weer bij.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.