De rode draad

Een memorabel moment, de eerste keer dat je ongesteld werd. Het kwam waarschijnlijk juist op het verkeerde moment, ondanks dat je wist dat het er wel eens van moest komen. Dat het vanaf dat moment eigenlijk nooit zou uitkomen, zal een rode draad in je leven worden. Gelukkig zijn er oplossingen die het allemaal wat makkelijker maken. Tot op zekere hoogte dan, want daarin schuilt ‘m tegenwoordig ook het gevaar.

De tampon bestaat eigenlijk al best een lange tijd, sinds 1930! Het werd door een man voor zijn vrouw ontwikkeld, omdat ze de maandverbandjes niet zo lekker vond zitten. Het liep niet echt storm, pas in de jaren zeventig werd het meer gebruikt. In de jaren tachtig daalde de verkoop, omdat er negatieve berichten over de tamponziekte (TSS) naar buiten kwamen. Het te lang inhouden van een tampon zorgde destijds (en nog steeds) voor ziektes en in het ergste geval leidde het soms tot de dood.

Zo’n vroegere tampon bestond uit samengeperste watten. Deze werd in de loop der jaren zogenaamd verbeterd met andere ingrediënten. Welke ingrediënten dat precies waren is nooit helemaal duidelijk geworden. Eén ding is dat wel: om snel en goedkoop tampons te maken gebruiken de meeste tamponmerken viscose met goedkoop (niet biologisch) geproduceerd katoen.

Viscose is een kunstmatige vezel die uit houtpulp gemaakt wordt. Hierbij wordt voor het proces de vezel behandeld met natriumhydroxide en vermengd met koolstofdisulfide. Saai verhaal, maar dat laatste mengsel is enorm milieuvervuilend. Zo wit als wij ze kennen zijn ze ook niet van zichzelf. Met behulp van wat chloor worden ze stralend wit en we krijgen er ook nog een gekleurd touwtje bij voor tussen de benen.

Die rode draad waar ik het in het begin over had, dat je menstruatie nooit uit komt, is dus met een tampon iets gemakkelijker. Je kan ermee zwemmen, sporten en alledaagse dingen doen, zonder dat je er erg last van hebt. Totdat je wel last krijgt. Van een beetje pijn bij het uit doen of irritaties rond de opening van je vagina. Ik ga hier niet beweren dat het gebruik van tampons bepaalde ziektes stimuleren of veroorzaken, maar ik geloof ook dat het geen toeval kan zijn. De toename van kanker in de intieme zone en het frequente gebruik van tampons.

Wist je dat je je vagina wand kan je vergelijken met je mond? Elk klein sneetje is irritant, even een zuur snoepje en je voelt het weer. Zo gaat het ook in je vagina, een tampon met viscose geeft namelijk minuscule kleine sneetjes in je vaginawand. Bacteriën kunnen met gemak via zo’n sneetje in je bloedbaan terecht komen. En zo’n kunstmatige tampon helpt daar ook niet echt bij. Dat er nu veel betere en gezondere alternatieven zijn bewijstGentleday met 100% biologisch katoenen tampons. Zonder chemicaliën, een gekleurd touwtje (ah joh wie ziet dat, tenslotte ) en gemaakt van biologisch katoen. Een ander super goed alternatief is het menstruatie cupje, maar daarover vertel ik in een volgend blog meer.

Ben je, nu je dit leest, eigenlijk al klaar met menstrueren dan breekt er weer een nieuwe periode voor je vagina aan. Wellicht heb je jaren achtereen tampons gebruikt, nooit ergens last van gehad en denk je: lekker belangrijk. Begrijp ik, maar mocht je toch zuinig willen blijven op je vagina, kijk dan eens naar de producten van Cydonia. Ook voor alle dames die nog wel menstrueren, zijn deze pillen een extra verzorging van je vagina. Je zou bijvoorbeeld de vaginale zetpillen Vaginor Plus kunnen gebruiken.

20170921_170345

Deze pillen vergroten de immuniteit van jouw vagina. Ze verzorgen je vagina in geval van irritaties en andere specifieke klachten. 100% Gegarandeerd natuurlijke ingrediënten, gebaseerd op etherische oliën van kruiden en planten.

Dus ja, jouw vagina is wel degelijk lekker belangrijk. Dat de menstruatie zo nu en dan niet uitkomt kunnen we niet veranderen. Wel kunnen we zorgen voor een fijne en gezonde intieme zone met het aanbod van de juiste producten!

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.