HELP, welke maat menstruatie cup?

En dan wil je het wel eens proberen: die menstruatiecup. Je kijkt eens een beetje online, vraagt her en der eens aan vriendinnen welke zij hebben en dan kom je al snel tot de conclusie dat er aardig wat merken cupjes bestaan. Die ook weer een keuze hebben in maat én materiaal. Hoe kan je nu een cup uitproberen? Het is toch een aardige uitgave en als ie niet goed zit, kan je ‘m niet omruilen…

Ik zal proberen om je een beetje op weg te helpen bij de aanschaf van wat in mijn ogen het beste menstruatie-opvang-product ever is. Overhalen zal ik je niet doen, maar ik zou het wel willen doen, want ik zou iedereen willen laten ervaren dat een cupje zo super handig en makkelijk en uiteindelijk goedkoop is!

De belangrijkste eigenschappen van de cup die de maat bepalen zijn:

*Lengte *Inhoud *Diameter

Daarnaast is je leeftijd en je lichamelijke gesteldheid belangrijk. Laat ik beginnen bij de leeftijd. Over het algemeen geldt dat voor de cupjes van Gentleday maat M voor dames onder de 25 jaar is en maat L voor daar boven. Ben je bevallen voor je 25e jaar dan kom je weer wat makkelijker voor maat L in aanmerking. Maar zo makkelijk is dit niet gesteld. Wat namelijk ook van invloed is, is de hoogte van je baarmoederhals. Deze kan je meten door met een (schone) middelvinger in je vagina te gaan en te voelen waar je vinger op een gegeven moment tegen een zacht stukje vlees aankomt. Voel met je duim op je middelvinger tot waar je vinger naar binnen gaat. Onthoud dat punt en meet dit na met een liniaal. Hoe hoger je baarmoeder, hoe langer de cup kan zijn.

Meten-hand

De lengte van de cup is dus van invloed op het bepalen van de maat. Niet alleen ten opzichte van de hoogte van je baarmoeder, maar ook ten aanzien van de hevigheid van je menstruatie. Verlies je veel bloed, dan is het fijn om een cup met een grotere inhoud te kiezen, maar dan moet hij dus wel passen. Om een beetje een inzicht te krijgen: tijdens een gemiddelde menstruatie komt 30 – 60 ml bloed/vocht vrij. Als je weet welke tampons je gebruikt en hoe vaak je deze verwisselt kan je het ongeveer berekenen:

Light/Regular: 6-10 ml
Super: 9-12 ml
Super plus: 12-15 ml
Ultra: 15-18 ml

Als laatste is er dus de diameter of omtrek van de cup. De cups van Gentleday zijn van een zogenaamd soft materiaal (Thermo Plastisch Elastomeer) en passen zich makkelijk aan aan je vaginawand. Alwaar hij zich vacuüm aan vast zuigt (anders gaat het bloed er alsnog langs). Het grappige is ook dat de cup er echt niet prachtig rond weer uitkomt, maar een beetje ovaalvormig (en dat ie even een paar seconden nodig heeft om weer terug te vormen naar een rondje).

Nog even een laatste noot: met sterke bekkenbodemspieren zou je een hardere cup kunnen kiezen. Zelf sport ik ongeveer 6 x per week op een aardig niveau, ik kan zeggen dat ik aardige sterke spieren daar heb. Ik gebruik mijn (softe) Gentleday cup al zeker een jaar en hij zit bij mij perfect (L), klapt goed uit en ik heb geen lekkages. Extra info over mij ten tijde van dit schrijven: 46 jaar, 2 kinderen.

In een volgende post zal ik verder ingaan op het materiaal van de cups van Gentleday, want ook dat is een belangrijk onderdeel voor de keuze van je menstruatiecup.

Nog vragen, suggesties of aanmerkingen? Even hier klikken!

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.