Persoonlijk: waarom ik zwem en douche in koud water.

Sinds een klein jaar zwem ik Iedere woensdagochtend in onze mooie Noordzee. Weer of geen weer, na een hardlooprondje in Scheveningen duik ik samen met mijn hardloop vriendinnen de golven van de zee in. Hoe dat zo ontstaan is en waarom ik dat doe, krijg ik vaak als vraag. Dus bij deze een promotie voor het koude water...

Hardlopen doe ik al gedurende een aantal jaar. Niet zo snel, maar wel met heel veel plezier. Via een hardloopgroep leerde ik twee meiden kennen, die ook dezelfde insteek hadden als ik: lekker rennen, genieten van de omgeving en bezig zijn met de conditie van je lijf. Als vanzelfsprekend gingen we elke woensdagochtend samen hardlopen en we zijn uiteindelijk gewoon begonnen met kleine dips in de ijskoude zee. Dat was ongeveer vorig jaar november, dus hij was destijds al aardig afgekoeld.

De eerste woensdagen ging ik al springend en schreeuwend, bibberend en "angstig" het water in. Ik was al buiten adem, voordat ik ook maar tot mijn knieën in het water stond. En dan was het: hup op mijn hurken en er weer uit. Van zwemmen was toen nog geen sprake. Totdat we eens een oudere man spotten die rustig het water in ging, minstens 5 minuten bleef zwemmen en rustig het water weer uit ging. Pezig lijf, grijze halflange lokken en een kalme uitstraling. Dát was een eyeopener: de volgende woensdagochtend, in de nabijheid van deze man zou ik niet meer gillen (deze man was minstens 30 jaar ouder dan ik...), ik laat me niet meer kennen! Wat bleek: ik kon dit! Ik kon, door te concentreren op mijn ademhaling én op wat ik echt aan het doen was, makkelijker het koude water aan.

Gedurende de winter werd het water kouder en ook de lucht was soms ijzig koud. De koudste woensdagochtend was -2 graden buitentemperatuur en 4 graden watertemperatuur. Om niet al te veel af te koelen hou ik mijn hoofd droog en direct na het zwemmen trek ik mijn speciale badcape aan. Een soort grote handdoek met een capuchon. Soms voel ik mijn vingers en voeten bijna niet meer en dan duurt het wel even voor ze weer warm zijn. Dat warm worden doen we gedrieën bij de strandtent van Hartbeach. Met een openhaardje en gemberthee (oh en soms pannenkoeken met blauwe bessen...). Daarna ga ik naar kantoor en ga met dubbel zoveel energie aan het werk voor Gentleday.

Wat zijn nou de effecten van dat zwemmen in koud water (en koud douchen)? Buiten het feit dat je er echt een enorme kick van krijgt dat je je lijf en hoofd zo ver kan krijgen om ijskoud water in te gaan, zijn er ook lichamelijke voordelen. Zodra je het ijskoude water in gaat krijgt je lichaam extreme stress. Jouw lijf wil deze kou overleven en maakt stresshormonen aan, waaronder adrenaline (overlevingsdrang) en cortisol (actief in het afweersysteem). Als je hierna uit het water bent zorgen deze hormonen ervoor dat je een rustig en gelukkig gevoel ervaart.

De mens (hier waar wij leven) is momenteel gewend aan (kunstmatige) warmte en het bijbehorende comfort. We hoeven niet meer te overleven in de kou, waardoor ons immuunsysteem een soort van slaapstand heeft aangenomen.En juist dat afweermechanisme is zo belangrijk voor onze gezondheid. Dit mechanisme is de bestrijder van ziekteverwekkers in ons lichaam!

En dan heb ik het nog niet eens over de bruine vetjes gehad...Zwemmen in koud water zorgt ervoor dat je lijf bruin vet aanmaakt. De aanmaak van bruin vet wordt namelijk geactiveerd door kou. In plaats van energie opslaan wat wit vet doet, verbrandt bruin vet energie. Terwijl wit vet hormoonachtige stoffen afscheidt die de stofwisseling nadelig beïnvloeden, doet bruin vet het tegenovergestelde, waardoor het de kans op diabetes en hartfalen verkleint.

Zelfs koud douchen maakt dus al verschil voor je lichaam en je afweersysteem. Wil je dat eens proberen? Ik doe het als volgt: eerst lekker warm douchen en aan het einde in drie stappen naar de koudste stand. Dan tel ik vanaf 21 naar 60 en sta je zo 40 seconden onder de koude straal. Succes!

 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.